Sidontakalvo on helppokäyttöinen apuväline ensiaputilanteisiin. Sen avulla pystyy nopeasti sitomaan kylmäpussin venähtäneen lihaksen tai nyrjähtäneen nivelen päälle. Et tarvitse hakasia, teippiä tai saksia, vaan kelmun voi katkaista repäisemällä ja se pysyy hyvin paikoillaan ilman erillistä kiinnittämistä.
Sidontakalvon käyttöohje venähdysvammoissa:
Mikäli vamma on raajassa, tue raaja kohoasentoon. Aseta kylmähaude vammakohtaan. Varmista, että kylmäpussi ei ole suorassa kosketuksessa ihoon: kiedo kylmäpussin ympärille esim: pyyheliina tai laita joku vaatekappale ihon ja kylmapussin väliin. Näin estät ihon paleltumisen. Kun aloitat sitomisen, pidä kelmun päätä paikoillaan toisella kädellä. Varo, ettet kiristä kelmua liian tiukalle raajan ympärille, varmista tämä kysymällä sitä loukkaantuneelta. Tarkkaile ihon väriä ja raajan lämpötilöaa, löysää tarvittaessa. Tavoite on, että vamma-alueella tuntuu tasainen puristus, mutta side ei saa kiristää liikaa. Jatka 3 K:n ensiapua noin 20 min. (kylmä, kohoasento, kompressio eli puristus)
Sidontakalvon muita käyttökohteita:
Suihkuun mentäessä sidontakalvolla voi suojata tiiviisti esimerkiksi kipsin tai leikkaushaavan, jota ei saa kastella.
Eläimen tassussa olevan haavan suojaaminen ulkoiltaessa: sidontakalvo pysyy hyvin paikoillaan eikä tartu karvoihin kiinni.
Sidontakalvon voi kietoa suojaavaksi kalvoksi paksun ihovoidekerroksen päälle, jos voiteen imeytyminen kestä pitkään, (esim: kantapään kovettumien hoito).
Sidontakalvorullan mitat:
10 cm x 150 m.
Kalvon loputtua kahvaosaan voi vaihtaa uuden kalvorullan. Vaihtorullia voi tilata erikseen.